Algemeen


 • 24 03 2017
  Succesvolle VMBO beroepenwedstrijden timmeren en metselen bij de BouwSchool Breda.

  De regionale VMBO beroepenwedstrijden timmeren en metselen zijn weer achter de rug en ook dit jaar was het weer een enorm succes. Maar liefst 16 leerlingen timmeren en 12 leerlingen metselen hebben met hun vakmanschap een goede indruk achter gelaten bij de jury. Uit handen van wethouder Miriam Haagh heeft Marc van der Linden van het Willem van Oranje College de eerste prijs in ontvangst mogen nemen bij het timmeren en Cas van Eekelen van het Munnikenheide College bij het metselen. Bij de wedstrijd metselen heeft de winnaar tevens ook een ticket bemachtigd bij het 65e NK Metselen, waarbij de finalewedstrijd in Goes zal plaatsvinden.

 • 19 03 2017
  Madelon wil timmervrouw worden: ‘Ik werk gewoon graag met m’n handen!’
  Een strijd tussen de seksen in de Bouwschool Breda. Zeventien jongens en één meisje strijden tegen elkaar voor de titel: beste timmerman of vrouw van de regio. De competitie duurt twee dagen en vrijdagmiddag is de winnaar bekend. Tussen al die stoere jongens houdt een meisje zich dapper staande. Madelon Nederlof uit Halsteren.

 • 17 03 2017
  Docenten-decanenbijeenkomst was zeer geslaagd

  Op donderdag 16 maart 2017 vond de halfjaarlijkse docenten-decanenbijeenkomst in samenwerking met het Radius College weer plaats op het Bouw en Techniek Centrum Breda. Volgens de docenten en decanen was ook deze bijeenkomst weer zeer geslaagd, mede door presentatie over innovatie in een bouwbedrijf. Tevens werd er een bezoek gebracht aan de regionale VMBO beroepenwedstrijden timmeren en metselen. De bijeenkomst werd traditioneel weer afgesloten met een heerlijk buffet. Het Bouw en Techniek Centrum Breda hoopt dat de volgende bijeenkomst, die staat gepland aan het einde van het jaar 2017, weer zeer succesvol zal worden. 

 • 23 01 2017
  Open Dagen 2017 waren succesvol

  De Open Dagen 2017 bij de BouwSchool Breda waren ook dit jaar weer succesvol. Circa 700 bezoekers hebben een bezoek gebracht aan het Bouw en Techniek Centrum Breda. De aanmeldingen voor de opleidingen timmeren, metselen en tegelzetten stromen binnen!

 • 10 01 2017
  Aan de weg timmeren en het dak eraf!

  In de districtkrant West-Brabant en Zeeland van december 2016 stond een mooi artikel waarbij de BouwSchool Breda voor het UWV twee praktijkmiddagen heeft verzorgd. Nadat de deelnemers van het UWV een korte inleiding kregen over de BouwSchool Breda, gingen ze in groepjes naar de praktijkruimte. Hier werd met enthousiasme een badkamer betegeld, muurdelen gestuct, dakpannen gelegd en muurtjes gemetseld en gevoegd. Van de deelnemers hebben we vernomen dat ze veel kennis hebben opgedaan en dat ze goed zijn begeleid door onze docenten. 

 • 22 12 2016
  BouwSchool Breda gesloten
  In verband met de kerstvakantie is de BouwSchool Breda van 26 december 2016 tot en met 8 januari 2017 gesloten.
  Vanaf 9 januari 2017 zijn wij weer aanwezig. Namens de BouwSchool Breda wensen wij iederen hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar! 

 • 16 12 2016
  Teus Tankens overleden
  Donderdag 15 december 2016 hebben wij het verdrietige bericht ontvangen, dat ons zeer gewaardeerde bestuurlid en tevens penningmeester Teus Tankens is overleden. Teus Tankens was vanaf 1 augustus 1995 bestuurlid en penningmeester van de Stichting BouwSchool Breda. Teus was enthousiast betrokken bij het opleiden van jongeren en het vormgeven van het instituut BouwSchool Breda.  Zowel het bestuur, de directie als medewerkers van de BouwSchool Breda gaan Teus Tankens enorm missen. Wij wensen Hanny, de kinderen en kleinkinderen veel sterkte met dit grote verlies. Namens het bestuur, directie en medewerkers van BouwSchool Breda

 • 30 11 2016
  Persbericht - Lighthouse Fonds schenkt 4.000 euro voor aanschaf boeken BouwSchool Breda

  Lees hieronder het persbericht dat het Lighthouse 4.000 euro heeft geschonken aan de BouwSchool Breda voor aanschaf van boeken.

  Download hier het volledige persbericht.


 • 23 11 2016
  Vandaag geleerd, morgen gedaan

  In het vaktijdschrift Cobouw van november 2016 staat een mooi artikel van onze twee leerlingen, Jordy Meerburg en Jaco van Wijnen, van de BouwSchool Breda. In het artikel worden de twee leerlingen geinterviewd over hoe deze generatie bouwers kijkt naar de bouwsector. Wat ze beweegt in dit vakgebied en wat hun dromen zijn. 

 • 11 10 2016
  Van Heeswijk Opleidingen - Bedrijfscursus ‘Fine Repointing’

  Op vrijdag 7 oktober 2016 vond de cursus 'Fine Repointing' plaats bij de BouwSchool Breda, die Van Heeswijk Opleidingen heeft verzorgd. Wij hebben vernomen dat de deelnemers erg veel hebben geleerd tijdens deze eendaagse cursus.

 • 06 10 2016
  Diploma-uitreiking 2016 BouwSchool Breda

  De diploma-uitreiking vond weer plaats bij de BouwSchool Breda op woensdag 5 oktober 2016 voor de leerling/werknemers, die hun opleiding positief hebben afgerond. Kijk op onze foto gallery ( Picasso album) om een impressie krijgen van deze geslaagde avond.

 • 29 03 2016
  Nieuwsbericht - Het Kontakt

  BouwSchool Breda organiseerde samen met Tankels Andel BV voor de leerlingen van de christelijke basisschool d’Uylenborch uit Almkerk en de christelijke scholengemeenschap Willem van Oranje College uit Wijk en Aalburg een bezoek aan de leerling-bouwplaats Almzicht. Deze dag kreeg een bijzonder tintje. Voor meer informatie klik op de afbeeldinglees en lees het persbericht dat op 16 maart 2016 is geplaats in het nieuwsblad 'Het Kontakt'.

 • 03 02 2016
  Persbericht - Studenten Bouwkunde volgen jaar lang werkcolleges op bouwplaats
  Lees hieronder het persbericht over de derdejaars studenten Middenkader Bouwkunde van het Radius College, die vanaf donderdag 4 februari 2016 een jaar lang werkcolleges op een bouwplaats gaan volgen.

  Download hier het volledige persbericht.


 • 05 10 2015
  Diploma-uitreiking BouwSchool Breda

  Donderdagavond 1 oktober 2015 vond de diploma uitreiking plaats bij de BouwSchool Breda voor de leerling/werknemers die hun opleiding positief hebben afgerond. Kijk op onze foto gallery ( Picasso album) om een impressie krijgen van deze geslaagde avond.

 • 01 12 2014
  Winnaar “Zien Doen en Beleven in Tilburg” bekend
  De winnaar van de prijsvraag bij Zien Doen en Beleven Tilburg 15 november 2014 is bekend; Daan Blijlevens uit Rijen. Daan is inmiddels op de hoogte en komt binnenkort zijn prijs afhalen. Daan Proficiat!

 • 20 11 2014
  Energiemarkt Nieuwendijk
  PROGRAMMA ENERGIEMARKT Op woensdag 12 november 2014 heeft de energiemarkt plaatsgevonden in het dorpshuis in Nieuwendijk. Op deze markt stonden energiespecialisten klaar met tips en informatie over zuinig omgaan met energie en energiebesparende maatregelen aan uw huis. De onderstaande instanties en bedrijven hebben hier hun medewerking aan verleend: • Gemeente Werkendam over energietips en subsidie • Woonstichting Land van Altena • Huurders Organisatie Nieuwendijk met doe-activiteit • DEcAB (Duurzame Energie coöperatie Altena Biesbosch) over particuliere initiatieven • Natuur- en Milieuvereniging VMB / Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur • Intallatiebedrijf Den Doorn BV over zonnepanelen en PV-systemen • Tankens Andel BV over isolatie en dubbel glas • AlmBouw/Alm Duurzaam over duurzame toepassingen aan uw huis • BouwSchool Breda over isolatie, duurzame materialen en met prijsvraag • Groen Dak over groene daken • Energie Prestatie Advies Brabant over Meer Met Minder, EPA en labelcertificering • FIXET over energiebesparende verlichting Er waren leuke doe-activiteiten met energie. De leerlingen van de basisschool De Regenboog presenteren hun plannen over energie besparen thuis. De prijsuitreiking is gedaan door wethouder M. de Gelder (portefeuillehouder Milieu) Voor een foto impressie verwijs ik u naar ons foto-album.

 • 13 11 2014
  Voorlichting en leerlingbezoek SG Tessenderlandt
  In november brachten een aantal leerlingen van SG Tessendlandt een bezoek aan zowel de huidige locatie van de BouwSchool Breda als onze toekomstige locatie aan de Biesdonkweg. In ons fotoalbum een korte ompressie.

 • 07 11 2014
  Wij feliciteren de geslaagden van de VCA cursus 31 oktober
  Op 31 oktober heeft er een gecombineerde basis/vol VCA cursus plaatsgevonden voor een aantal bedrijven binnen onze regio. Alle kandidaten zijn geslaagd en we feliciteren hen daar van harte mee.

 • 20 10 2014
  Bezoek leerlingen Overlaat aan bouwplaats Waalwijk

  De derde jaars leerlingen van afdeling Bouw en Metalektro van de VMBO school De Overlaat uit Waalwijk brachten op 14 oktober een bezoek aan de leerling-bouwplaats van Sprangers te Waalwijk. In samenwerking met Sprangers Bouwbedrijf en HEK Installaties werd een voorlichting en bouwplaatsbezoek georganiseerd.
   ( zie voor meer foto's het picasa album)

 • 07 10 2014
  Diplomauitreiking

  Afgelopen weken hebben we op 2 locaties de diploamuitreiking van de geslaagde leerlingen van de BouwSchool Breda gevierd. Op 25 september waren de leerlingen van het Da Vinci College aan de beurt. En op 2 oktober stonden de leerlingen van het Radius College in het zonnetje. In de aanwezigheid van ouders, vrienden (innen), docenten, instructeurs  en leermeesters ontving eenieder zijn diploma. In het Picasa album vindt je nog meer foto's van de feestavonden. Wij feliciteren nogmaals alle gslaagden!

 • 24 06 2014
  Noorse woning Openluchtmuseum Arnhem

  In de afgelopen periode heeft de BouwSchool Breda haar medewerking verleend aan de herbouwing van een Noorse noodwoning van het Veers Erfgoed in het Openluchtnmuseum te Arnhem. De noodwoning is na de watersnoodramp in 1953 gezet en gebruikt in de wijk Sandoel te Raamsdonksveer.In 2010 is de watersnoodwoning gedemonteerd en opgeslagen in Arnhem. Helaas verdwijnen steeds meer van deze woningen. Er is bijna geen enkele woning meer in originele staat.Het Openluchtmuseum voegt graag een originele geschenkwoning aan zijn collectie toe om dit verhaal te kunnen vertellen. De BouwSchool Breda heeft meegeholpen aan een klein stukje herbouwing door de voordeur voor haar rekening te nemen.  

 • 22 05 2014
  3e plaats Bouwers Voetbal Toernooi 17 mei 2014

  Zaterdag 17 mei heeft op het zonovergoten voetbalveld van de Baronie weer het jaarlijkse Bouwers Voetbal Toernooi plaatsgevonden. Onder grote belangstelling hebben 20 teams uit de Bredase Bbouwereld aan deze 41e edtite deelgenomen. De BouwSchool Breda Opleidingen BV was vertegenwoordigt met 9 enthousiaste leerling/werknemers en 2 coachesNa een inspannende en warme dag is de BouwSchool Breda geëindigd op een mooie derde plaats. Jongens gefeliciteerd hiermee!

 • 28 02 2014
  Bouwplaatsbezoek Nico de Bont leerlingen SG Tessenderlandt

  Afgelopen maandag hebben 3e klassers van de Scholengemeenschap tessenderlandt een bezoek gebracht aan de BouwSchool Breda. Na een korte voorlichting werd het bezoek vervolgd bij Aannemersbedrijf Nico de Bont waar ze een rondleiding kregen op de bouwplaats aan de Nieuwstraat te Breda. Zie voor foto's ons foto album.

 • 27 02 2014
  Diplomauitreiking 25 februari 2014

  Op dinsdagavond 25 februari is de diploma uitreiking geweest van de leerling/werknemers die in de afgelopen half jaar hun opleiding positief afgerond hebben. Op onze foto gallery ( Picasso album) kunt u de foto's vinden. Daarnaast staan ook op de site van het RAdius College foto's van deze avond.  

 • 16 10 2013
  Vogelhuisje bouwen….

  De basisschool De Steiger in Stampersgat wordt verbouwd. Om dit project luister bij te zetten hebben de leerlingen een prachitg vogelhuisje gebouwd wat in deze tijd van het jaar natuurlijk prachtig in de tuin kan komen te staan.

 • 25 09 2013
  Diplomauitreiking 3 oktober 2013
  De BouwSchool Breda feliciteert alle leerling/werknemers die in het afgelopen jaar hun opleiding succesvol hebben afgesloten. Op 3 oktober a.s. zal aan de locatie op de Biesdonkweg de diplomauitreiking plaatsvinden. Alle geslaagden zullen in het bijzijn van familie, partners, instructeurs, docenten en leermeesters hun diploma ontvangen. Uiteraard zal dit gepaard gaan met een hapje en een drankje.

 • 29 05 2013
  Bouwers Voetbal Toernooi

  Afgelopen zaterdag, 25 mei heeft de BouwSchool Breda weer op sportieve wijze deelgenomen aan het Bouwers Voetbal Toernooi.

 • 12 04 2013
  Voorlichting/bouwexcursie SG Tessenderlandt en WIllem van Oranje College

  In maart  is er door de BouwSchool Breda in samenwerking met diverse partners voor
  SG Tessenderlandt en Willem van Oranje College een voorlichting/bouwexcursie georganiseerd.  

 • 09 04 2013
  Uitwisseling Poolse studenten

  Deze maand zijn er in de werkplaats van de BouwSchool Breda 2 Poolse studenten aanwezig.

 • 09 04 2013
  Beste VMBO leerling bouwtechniek 2012-2013

  In opdracht van de commissie Pro Bouw Infra heeft de werkgroep onderwijsprijzen op donderdag 28 maart 2013 de wedstrijd “Beste VMBO leerling bouwtechniek 2012-2013” georganiseerd op de aankomende nieuwe locatie van BouwSchool Breda.

 • 14 03 2013
  Bouwwedstrijd voor de beste bouwer VMBO

  Vier VMBO- leerlingen strijden op 28 maart 2013 om de titel beste VMBO leerling Bouwtechniek 2012-2013.  :

Actueel


 • 05 04 2017
  Bedrijfscursus ‘Nascholing leermeester’ bij de BouwSchool Breda

  Ook op 5 april 2017 vindt de bedrijfscursus 'Nascholing leermeester' weer plaats bij de BouwSchool Breda. Om als leermeester gecertificeerd te blijven moet elke 2 jaar de nascholing gevolgd worden. Leerlingen zijn de vaklieden van de toekomst! Uiteraard ontvangen alle cursisten na afloop van de cursus een certificaat.

 • 17 03 2017
  Regionale VMBO beroepenwedstrijden timmeren en metselen

  De regionale VMBO beroepenwedstrijden timmeren en metselen zijn 16 maart 2017 van start gegaan. 16 leerling timmeren en 12 leerling metselen gaan strijden om de titel. De beroepenwedstrijden zijn een enorm succes. Vandaag is de tweede dag begonnen en de deelnemers hebben er weer ontzettend veel zin in. Vanmiddag om 17:00 uur is de prijsuitreiking. Maar vanaf 13:00 uur bent u al van harte welkom een bezoek te brengen aan de beroepenwedstrijden om de deelnemers aan te moedigen. Wij hebben de koffie alvast voor u klaar gezet!

 • 10 02 2017
  Informatieavonden bij het Hanze College waren succesvol verlopen

  De informatieavonden met betrekking tot de DoeDagen, die op het Hanze College hebben plaatsgevonden op 31 januari en 2 februari 2017 zijn succesvol verlopen.
  Samen met Bouwbedrijf van Leijsen uit Dongen en leerling Cas Huijbregts , Breda Bouw , Schilderscool en Stucwerk en leren waren het weer informatieve dagen. Diverse basisschool leerlingen uit de gemeente Oosterhout zijn tijdens de DoeDagen te gast geweest bij het Hanze College en hebben kennis mogen maken met bouwbedrijven, zodat ze een goed beeld hebben gekregen van de bouw en hun toekomst.

 • 27 01 2017
  Djordy Meerburg heeft zijn niveau 2 timmeropleiding binnen 1,5 jaar afgerond

  Deze week heeft onze leerling Djordy Meerburg zijn niveau 2 timmeropleiding binnen 1,5 jaar tijd afgerond. Door passie voor het vak en heel veel discipline en inzet heeft hij deze tweejarige opleiding eerder afgerond. Djordy gaat zal aansluitend direct doorstromen naar de niveau 3 opleiding. 

 • 12 01 2017
  Open Dagen - Bouw en Techniek Centrum Breda

  In de Bode van 4 januari jl. staat een mooi redactioneel artikel in combinatie met de flyer over de Open Dagen bij het Bouw en Techniek Centrum Breda, die op vrijdag 20 januari 2017 en zaterdag 21 januari 2017 zullen plaats vinden. 

 • 23 11 2016
  “Deskundigheidsbevordering”  - Workshop UWV

  Donderdag 17 november 2016 vond de tweede workshop '“Deskundigheidsbevordering” van het UWV plaats bij de BouwSchool Breda. Van alle deelnemers hebben we vernomen, dat ze de workshop interessant en leerzaam vonden. 

 • 04 11 2016
  Bijeenkomst voor docenten en decanen weer succesvol

  Donderdag 03 november 2016 vond de halfjaarlijkse docenten-decanenbijeenkomst in samenwerking met het Radius College weer plaats op het Bouw en Techniek Centrum Breda. Als rode draad tijdens deze bijeenkomst stond het vertrek van de heer Van Empel centraal als directeur van de BouwSchool Breda, die inmiddels al aan het genieten is van welverdiende pensioen. Vervolgens werd het thema “Groei in de bouw” behandeld op het Bouw en Techniek Centrum Breda en werden de docenten en decanen geinformeerd overde ontwikkelingen in de keramiekbranche en hield het Tessenderlandt samen met het Munnikenheide College een elevator pitch. Daarnaast werd de heer Van Empel geïnterviewd over de stappen die hij heeft doorlopen om te kunnen groeien in zijn loopbaancarrière. Dus ook dit keer was de docenten-decanenbijeenkomst weer als zeer positief ervaren.

 • 01 11 2016
  “Deskundigheidsbevordering”  - Workshop UWV

  Donderdag 27 oktober 2016 vond de eerste workshop '“Deskundigheidsbevordering” van het UWV plaats bij de BouwSchool Breda. Tijdens deze workshop hebben de deelnemers in groepjes kennis gemaakt van de verschillende vakgebieden: timmeren, metselen, stukadoren, tegelen, stratenmaken en schilderen. Deze middag werd door zowel de deelnemers van het UWV als de BouwSchool Breda zelf als zeer positief ervaren. Binnenkort vind het vervolg plaats van deze workshop bij de BouwSchool Breda. 

 • 15 09 2016
  BouwSchool Breda blijft groeien

  Afgelopen zaterdag 12 september 2016 stond in BN de Stem een krantenbericht over de BouwSchool Breda. In het artikel werd de nadruk gelegd op het feit dat de BouwSchool Breda blijft groeien met het aantal leerlingen voor de verschillende opleidingen: timmeren, tegelzetten en metselen. Tevens werd er aandacht besteed dat de heer Colijn het stokje heeft overgenomen van de heer Van Empel, die twaalf jaar aan het roer van het bedrijf heeft gestaan. Klik snel op het document op het hele artikel te lezen. 

 • 31 03 2016
  Docenten-decanenbijeenkomst was weer succesvol!

  Op woensdag 18 november 2015 vond de halfjaarlijkse docenten-decanenbijeenkomst in samenwerking met het Radius College weer plaats op het Bouw en Techniek Centrum Breda. Volgens de docenten en decanen was ook deze bijeenkomst weer zeer geslaagd, mede door presentatie over innovatie ontwikkelingen en duurzaamheid in de bouw. Vervolgens werd er ook nog gesproken over innovatie in het onderwijs. De bijeenkomst werd traditioneel weer afgesloten met een heerlijk buffet. Het Bouw en Techniek Centrum Breda hoopt dat de volgende bijeenkomst, die staat gepland aan het einde van het jaar 2016, weer zeer succesvol zal worden. (Kijk in onze gallery voor meer foto's.)

 • 23 03 2016
  BouwSchool Breda is voorgedragen voor de Lighthouse Award 2016

  De BouwSchool uit Breda die hard aan de weg timmert, het cross over programma SPARK Talent dat innovatie stimuleert en Platform Ketensamenwerking Zuid dat de Limburgse bouwsector wil moderniseren. Drie voorbeelden van samenwerkingen in de sector om vooruitgang in de bouw- en installatiesector een impuls te geven. Wie gaat de Lighthouse Award 2016 winnen? Dit zal bekend worden gemaakt op 21 april 2016 tijdens de jaardag van de Lighthouse Club bekendgemaakt. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar deze link: http://www.lighthouseclub.nl    

 • 02 03 2016
  VMBO on Stage was weer succesvol

  Samen met het Radius College en de deelnemende bouwbedrijven was de Bredase VMBO on Stage ook dit jaar weer geslaagd. We kunnen terug kijken op een geweldig succes, waarbij het doel van deze Doedag was de VMBO-leerlingen te helpen in hun beroepskeuze. Namens de BouwSchool Breda en het Radius College zijn wij ook de bedrijven, die hebben deelgenomen aan deze dag, dankbaar voor de samenwerking. Hopelijk kunnen we weer rekenen op de steun en bijdrage bij de editie 2017.  En wellicht zijn meer bedrijven geënthousiasmeerd door de positieve verhalen en sluiten zij zich ook aan bij de VMBO on Stage Doedag.

 • 27 01 2016
  Succesvolle open dagen bij het Bouw en Techniek Centrum Breda

  Samen met het Radius College, Vakopleiding Infra Brabant, SchilderScool en Stuc Werk en Leren kunnen wij tevreden terugkijken op de geslaagde open dagen, die hebben plaatsgevonden op vrijdag 22 januari 2016 en zaterdag 23 januari 2016. Op het Bouw en Techniek Centrum Breda te Breda hebben maar liefst 750  toekomstige leerlingen/werknemers met hun ouders of andere belangstellenden kennis genomen van de diverse opleidingen. In de praktijkruimtes waren de leerlingen/werknemers actief bezig met de praktijkopdrachten duidelijk in beeld te brengen, terwijl de leerlingbegeleiders en docenten  van de opleidingen toelichting en uitleg gaven over de opleidingen. Verder kan ook Training & Coaching terugblikken op een paar succesvolle dagen. Zowel op het gebied van theorie als praktijk hebben wij u graag de samenwerking laten zien over het nieuwe leren en de mogelijkheden hiervan.
  In het bijzonder willen wij onze partners bedanken voor hun inzet tijdens deze dagen, waaronder BouwCirkel, Kader en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf, BouwRadius en Van Heeswijk Opleidingen. Voor een impressie van de open dagen verwijzen wij u graag naar onze foto gallery.

 • 20 11 2015
  Geslaagde docenten- decanenbijeenkomst - 18 november 2015

  Wederom was de docenten-decanenbijeenkomst die op woensdag 18 november 2015 plaats vond weer zeer geslaagd. Tijdens deze bijeenkomst stond het thema "Kiezen voor bouwtechniek" centraal, die aan de hand van een ingevulde vragenlijst middels een brainstormsessie in groepsverband verder is besproken. De inleiding van de brainstormsessie vond plaats door de klankbordcommissie een aantal vragen voor te leggen rondom de ontwikkelingen in de bedrijfstak en het onderwijs. Vervolgens werd er samen met de BouwSchool Breda en het Radius College gesproken over het verloop van het schooljaar 2015-2016, waarbij ook de onderwijsvernieuwingen en diverse activiteiten aanbod kwamen. (Kijk in onze gallery voor meer foto's.)  

 • 16 10 2015
  Samenwerking met Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant
  Start campagne "Energie bewust, thuis besparen" vanaf de Dag van de Duurzaamheid 2015     Centrale boodschap
  De centrale boodschap van de campagne ‘Energie bewust, thuis besparen’ is dat iedereen energie kan besparen in en rond de eigen woning. Thuis bewuster omgaan met energie is het startpunt van verandering. Vermindering van energieverbruik heeft tot gevolg dat er minder CO2 wordt uitgestoten, wat een positief effect heeft op milieu, natuur en leefomgeving. Bovendien verlaagt het de energierekening! In oktober en november wordt de campagneboodschap via diverse kanalen gecommuniceerd in West-Brabant.   Gezamenlijk initiatief
  ‘Energie Bewust, thuis besparen’ is een gezamenlijk initiatief van de 5 gemeenten in samenwerking met lokale woningstichtingen, (bewoners)organisaties, ondernemers en onderwijs. Aan de invulling werken regionale en lokale partners mee die actief zijn op het gebied van energie en besparing. Deze energiecampagne zal gedurende het stookseizoen de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Werkendam en Woensdrecht bezoeken.   Website en Social Media
  Op 9 oktober vrijdag is de website: www.EnergiebewustThuisbesparen.nl gelanceerd, die verder ook zal worden ondersteund door de inzet van social media. Kijk op www.facebook.com/energiebewust en op https://mobile.twitter.com/ebewust voor alle informatie en activiteiten rondom de campagne.

 • 24 07 2015
  BouwSchool Breda gesloten
  In verband met de zomervakantie is de BouwSchool Breda van 27 juli 2015 tot en met 23 augustus 2015 gesloten.

 • 02 07 2015
  Officiële opening van het Bouw en Techniek Centrum Breda

  Op donderdag 11 juni 2015 vond de officiële opening plaats van het Bouw en Techniek Centrum Breda. Het Bouw en Techniek Centrum Breda gaat zich richten op onderwijs dat specifiek gericht is op praktijkopgaven. Het centrum wordt dan ook een unieke publiek-private samenwerking waar onder een dak beroepspraktijk voor alle bouwberoepen samenkomen. De thuisbasis van opleidingsbedrijven in de bouw, infra, schilderbranche, in de regio West-Brabant. Een unieke en prachtige leeromgeving waar studenten, docenten en werknemers zich thuis voelen en praktijkervaringen en kennis kunnen delen.

 • 15 04 2015
  De winnaars van het NK Metselen en Voegen zijn bekend

  Uit handen van wethouder mevrouw Miriam Haagh heeft Tim Klessens de ‘Zilveren Troffel’ in ontvangst mogen nemen. De landelijke winnaar van het 13e NK Voegen is Bas van Diessen. Hij ontving de ‘Voegspijker-trofee’. De tweede prijs in de categorie metselen ging naar Willem van Puyenbroek uit Casteren. Hij is leerling van het Pius X College in Bladel. De derde prijs metselen was voor Ricardo Bal uit Rotterdam. Hij is leerling van het Wartburg College, locatie De Swaef, in Rotterdam .De tweede prijs in de categorie voegen ging naar Jordy Jansen uit Almere. Hij werkt bij Marc Bohle Gevelwerken B.V. uit Amsterdam. De derde prijs voegen was voor Casey Koesen uit Gilze. Hij is leerling van de BouwSchool Breda uit Breda.

 • 13 04 2015
  13 april 2015 – De voegers zijn begonnen

  De eerste dag van het 13e NK Voegen. De deelnemers beginnen met het op sommige plaatsen verder uithakken van de voegen. Al snel start de eerste deelnemer met voegen. Alle kandidaten zijn reuze gemotiveerd en er wordt goed gewerkt. De zijkanten van de muurtjes voegen ze iets verdiept en strak. De rollagen bovenop worden vlakvol en strak gevoegd. Dat is beter voor de afwatering. Ze werken met een antraciet voegmortel van Beamix. Daarmee komen de muurtjes direct een stuk mooier uit. Een voeger kan soms onregelmatigheden in het metselwerk wat verbergen. Hans Saris Techniek BV uit Helmond heeft gezorgd voor een spiksplinternieuwe HST-menger. In De Stem van zaterdag heeft een mooi artikel gestaan over de kampioenschappen in Breda. De juryleden bespreken vanmiddag de resultaten van de metselaars. Zij weten nu wie de winnaars zijn. Wij moeten wachten tot de prijsuitreiking op woensdagmiddag. Spannend! Vandaag is een journaliste van Cobouw op bezoek. Projectleider Gerard Westenbroek viert met de juryleden en collega’s van het KNB-kantoor in Breda zijn vijftigste verjaardag.

 • 13 04 2015
  Zes leerling-voegers gaan strijden om de ‘Voegers-trofee’.

  Vanmorgen zijn de zes leerling-voegers van start gegaan bij het NK Metselen en Voegen. Van 13 tot en met 15 april laten zij hun vakmanschap zien aan de juryleden. Woensdag 15 april 2015 zal bekend worden gemaakt wie de 'Voegers-trofee' in ontvangst mag nemen. 

 • 13 04 2015
  10 april 2015 – De laatste loodjes wegen zwaar

  De derde en laatste wedstrijddag neemt de spanning toe. Komen de werkstukken af? Tim Klessens en Ricardo Bal zijn rond de middag gereed. Ze halen de profielen weg en krabben de laatste voegen uit. Tim metselt pas een paar maanden maar heeft toch al een mooi werkstuk gemaakt. “Ik heb op school goed geoefend, ook in het moeilijke anderhalf-steens verband. Lastig vond ik de rollagen. En het kostte me soms ook moeite om de stootvoegen van de verschillende lagen goed boven elkaar te houden. Het was geen gemakkelijk werkstuk, maar ik heb mijn best gedaan en ben tevreden. Nu maar wachten tot woensdag om te horen wat de jury vindt.” Ricardo Bal heeft zijn werkstuk ook af en poetst de stenen nu één voor één op. “Ik heb tijd over en ik haal nu wat smet van de stenen af.” Ricardo heeft behoorlijk geoefend op het bijzondere steenverband en dat is te zien. “In het begin was ik best gespannen, maar toen ik de eerste lagen eenmaal had liggen ging het een stuk beter. De rollagen waren niet heel moeilijk. Maar het was voor iedereen wel een uitdaging om de verdeling van de voegen in de rollagen goed te krijgen. Eén rollaag heb ik een keer overgedaan. En ’s avonds was het reuze gezellig”, voegt Ricardo daar aan toe.
  De meeste deelnemers hebben de laatste uurtjes heel hard nodig. Vanmiddag moeten ze allemaal drie rollagen hebben gemaakt, de profielen hebben weg gehaald en alles schoongemaakt en gecontroleerd. “Er zijn deelnemers die wat boven de anderen uit steken”, zegt juryvoorzitter Jo Bogers. “Maar we mogen niet vergeten dat de opdracht een stuk lastiger is dan de plusfiguren van vorig jaar. Vanaf het begin was dit een hele positieve groep. Ze hebben allemaal méér dan hun best gedaan.” Inmiddels lopen er al heel wat ouders en docenten op de bouwplaats in Breda. Ze komen hun zoon of leerling halen, maar kijken tegelijk rond wat de andere deelnemers hebben gepresteerd. En dat ziet er allemaal prima uit. Tegen het einde van de wedstrijd is helpen alle deelnemers en de juryleden elkaar. En om vier uur zijn alle werkstukken. Applaus en iedereen gaat naar huis.

 • 10 04 2015
  9 april 2015 – De verschillen worden zichtbaar - NK Metselen en Voegen

  De tweede wedstrijddag voor de metselaars. Vandaag moeten er goede vorderingen worden gemaakt. Bij wie zeven lagen heeft gemetseld, worden ’s ochtends de zware natuurstenen zittingen geplaatst. Een nauwkeurig karweitje dat vooral door de juryleden wordt gedaan. Precies voldoende specificaties, het natuursteen goed ‘aanbranden’ en dan op de goede plaats neerleggen. Waterpas? Eventueel een tikje na met een rubber hamer. Natuurlijk kijken de deelnemers goedkeurend toe. Wat later op de dag gebeurt dat ook met de natuurstenen eindstukken bij de rollagen. Zeker de helft van de deelnemers heeft het tempo er vandaag goed in. Aan het einde van de dag zijn ze met de rollagen bezig. Ook een leek ziet nu verschillen in de kwaliteit van de werkstukken ontstaan. Bij enkele deelnemers slaat de vermoeidheid toe. Ze vergeten tijdig op de tekening te kijken en dan moet er soms een laag worden afgebroken.  Het is een dag met veel bezoek. De leden van de KNB technische Commissie vergaderen in Breda en komen natuurlijk bij de wedstrijd kijken. Dat geldt ook voor een groep leerlingen van het Munnikenheide College en een groep docenten en decanen. Omroep Brabant doet op radio en televisie vandaag verslag van de wedstrijd. De radioreporter gaat zelfs metselen en juryvoorzitter Jo Bogers geeft live commentaar op de radio. Gisteren waren de juryleden bang dat er deelnemers in tijdnood zouden komen. Maar vandaag zie je de spanning bij de kandidaten wegvallen. Allemaal zijn ze gewoon lekker bezig. Als iedereen zo doorgaat, zijn morgenmiddag alle werkstukken af. Al moeten enkele deelnemers dan nog wel reuze hun best doen!

 • 10 04 2015
  8 april 2015 – Méer werk dan je denkt - NK Metselen en Voegen

  De eerste wedstrijddag zit er bijna op. Wat valt er op? Alle deelnemers zijn reuze gemotiveerd aan het werk. Hun werkplekken zien er netjes uit. De behandeling van het gereedschap verschilt nogal. Bij de één zit alles netjes in een kist, bij een ander slingert het wat op de grond. En ook als het om de lichaamshouding gaat zijn er behoorlijke verschillen. Deelnemers én juryleden hadden gedacht dat het werk sneller zou gaan. Het is gewoon méér werk dan je denkt. Je ziet dat de meeste deelnemers het moeilijk vinden om een anderhalfsteens muur te maken. Zitten de stootvoegen wel recht boven elkaar? Sommige stenen zakken iets scheef, wat een hoogteverschil voor de volgende laag geeft. Bovenop de zevende laag komt een natuurstenen plaat. Het zou mooi zijn als vandaag die zeven lagen kunnen worden gelegd. En waar iedereen het over eens is: de verzorging door de BouwSchool Breda is prefect!

 • 08 04 2015
  De 63e finale NK Metselen en Voegen is van start gegaan

  Dit jaar organiseert de BouwSchool Breda op haar nieuwe opleidingslocatie in samenwerking met de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) het NK Metselen en Voegen. Twaalf leerling-metselaars zijn vandaag begonnen met de metselwedstrijd. Ze gaan van 8 tot en met 10 april strijden om de ‘Zilveren Troffel’. Op 13 tot en met 15 april vindt het NK Voegen plaats waar zes leerling-voegers door hun vakmanschap te laten zien de 'Voegers-trofee' kunnen winnen. Op woensdag 15 april ontvangen de winnaars uit handen van wethouder mevr. Haagh hun prijzen.

 • 17 03 2015
  Diploma-uitreiking BouwSchool Breda

  Dinsdag 03 maart was het zover: dé diploma-uitreiking van acht leerlingen van Bouwschool Breda. We mogen de volgende mensen feliciteren met het bereiken van deze mijlpaal: Robin Frik, Remco Bastiaansen, Gerwin Jaspers, Michael Pellicaan, Rik Verboven, Demian Haast, Danny van Riel en als laatste Bart de Leeuw. Namens Bouwschool Breda van harte gefeliciteerd en veel succes in jullie loopbaan. Hopelijk gaan we elkaar nog eens treffen.

 • 24 11 2014
  Docenten- decanen bijeenkomst 19 november 2014
  Afgelopen woensdag heeft de halfjaarlijkse docenten-decanenbijeenkomst  weer plaatsgevonden. Deze keer zijn de genodigden ontvangen op de leerling bouwplaats "het recreatieoord De Warande". Zij werden hier welkom geheten door dhr. Geert Stevens van Vaessen Algemeen Bouwbedrijf en dhr. Edgar Blokken van de gemeente Oosterhout. Na de themabehandeling "Social return on investment" en een informatieve rondleiding op deze leerling bouwplaats werd er verplaatst naar het Hanze College. Hier is toelichting gegeven door de BouwSchool Breda over de diverse ontwikkelingen bij de BouwSchool Breda en het Radius College. Het programma werd afgesloten door dhr. Peter van Beek, directeur van het Hanze College. Na een toelichting op het Techniekplein bij het Hanze College kregen geinteresseerden de gelegenheid dit plein te bezoeken. Nafloop van het officiele programaa is de succesvolle bijeenkomst afgesloten met een heerlijk chinees buffet. Voor meer foto's verwijzen we u naar de foto galerij.  

 • 24 10 2014
  Er staan weer nieuwe foto’s van de Biesdonkweg in het fotoalbum!!! • 19 09 2014
  Vorderingen verbouwing week 38

  Binnen in de werkplaats is de betonvloer geegaliseerd en gestort. De plaats waar de administratie komt te zitten is momenteel "dakloos". Hier moet een nieuwe aansluiting gemaakt worden zodat het plafond overal even hoog is. Ook de aanleg van elektra en sanitaire leidingen vordert  gestaag. ZIe voor meer foto's het fotoalbum in de galery.

 • 12 09 2014
  Fundering zichtbaar

  De fundering voor de overkapping op het buitenterrein is nu goed zichtbaar. Ook binnenin het gebouw vordert Verhoeven Elektro Techniek met de aanleg van de benodigde leidingen voor het sanitair. Er zijn weer foto's toegevoegd aan ons album!

 • 08 09 2014
  Aanleg sanitair vordert
  De voorbereidingen voor de aanleg van het sanitair vordert gestaag. In de ruimte waar de SchlderScool gaat komen, in het hoofdgebouw en toekomstige werkplaats zijn de vorderingen al zichtbaar. Buiten aan de achterkant is de fundering gestort waar de muur voor de overkapping komt te staan. In het fotoalbum zijn weer een aantal foto's toegevoegd waar u de vorderingen kunt bekijken.

 • 01 09 2014
  Ontwikkelingen Biesdonkweg week 35

  De bouwactiviteiten beginnen langzaam maar zeker zichtbaar te worden. Volg de ontwikkelingen ook in ons foto-album in de Gallery.

 • 25 08 2014
  Ontwikkelingen Biesdonkweg

  Week 34-2014: Het is zover! Komende week begint de verbouwing aan onze locatie aan de Biesdonkweg.

 • 18 07 2014
  Unieke samenwerking Onderwijs (ROC) en praktijkopleiding (BouwSchool Breda)

  ROC West-Brabant huurt voor minimaal 10 jaar onderwijsruimtes op de locatie van de Stichting BouwSchool Breda aan de Biesdonkweg in Breda. Vanaf januari 2015 verhuist de BouwSchool Opleidingen BV naar de Biesdonkweg. Ook in januari start  de SchilderCool en de opleiding Infra vanaf augustus 2015. Het Radius College dat voor al deze opleidingen de theorie verzorgt zal dus ook vanaf januari 2015 zijn intrek nemen in de nieuwe locatie aan de Biesdonkweg. Door deze unieke samenwerking wordt onze uitspraak “Opleiden onder één Dak”dus vanaf januari 2015 een feit.

 • 11 06 2014
  Jaarvergadering 2014

  Afgelopen donderdag, 5 juni, heeft weer de jaarlijkse ledenvergadering plaatsgevonden. Naast de presentatie van de jaarcijfers is ook aandacht besteedt aan het jaaroverzicht van activiteiten. En zijn de ontwikkelingen van ons nieuwe pand toegelicht. De vergadering is afgesloten met een heerlijk buffet.

 • 22 05 2014
  Succesvolle Docenten decanenen bijeenkomst 21 mei

  Afgelopen woensdag heeft wederom de docenten-decanen bijeenkomst plaatsgevonden. De BouwSchool Breda en het Radius College hebben deze keer in samenwerking met het Dongemond College te Raamsdonkveer een aantrekkelijk programma gepresenteerd. Na de ontvangst hebben de BouwSchool Breda en het Radius College het verloop van het schooljaar 2013-2014, de onderwijsvernieuwingen en diverse activiteiten nader toegelicht. Na de pauze werd het thema “Nieuwe techniekprogramma’s in het VMBO onderwijs” toegelicht door Dhr. F. Vermeulen, docent van het Dongemond College waarna in een “brainstormsessie” een aantal kernvragen zijn behandeld. (Kijk in onze gallery voor meer foto's.)

 • 17 03 2014
  Succesvolle regionale beroepenwedstrijd timmeren en metselen bij BouwSchool Breda

  Rens de Kreij uit Zwijndrecht, leerling van het Wartburg College in Rotterdam, heeft in Breda de zesde voorronde van het NK Metselen 2014 gewonnen. Jaco van Wijnen uit Wijk en Aalburg, leerling van het Willem van Oranje College was de winnaar bij het onderdeel timmeren. • 06 03 2014
  Middelbare scholieren op de steigers!

  Bouwschool Breda organiseerde samen met betrokken bouwpartijen een bouwplaatsbezoek aan de Lovensdijkstraat 63 in Breda. Een bouwproject in opdracht van Avans Hogeschool. Hier staat nu een verzameling van grote en kleine gebouwen. Na de verbouwing staan er drie moderne gebouwen in een parkachtige omgeving. Naast de betrokken bouwpartijen verleende ook Avans haar medewerking om de leerlingen een mooi en interessant programma aan te bieden. Het bouwproject heeft de status van leerlingbouwplaats. Dit was een vereiste van de opdrachtgever (zelf een opleider). Een leerlingbouwplaats is een volwaardig bouw- of infraproject waar leerlingen, die een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg volgen, zelf alle bouwkundige werkzaamheden uitvoeren. Bouwschool Breda levert de leerlingen. Leerlingen op een leerlingbouwplaats werken onder leiding van gecertificeerde leermeesters. Zij leiden de leerlingen op en zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk. Zo is de kwaliteit van het project gewaarborgd. Vrijdag 21 februari hebben bijna 40 middelbare scholieren en 2 docenten kennis gemaakt met de bouwsector. Het betrof leerlingen uit het 2e leerjaar van de Havo en 3e en 4e leerjaar van de theoretische leerweg VMBO. De leerlingen werden ontvangen in de aula van Avans, waarna ze verdeeld werden in 3 groepen en rouleerden tussen 3 activiteiten. Bij alle drie de activiteiten worden de leerlingen door middel van een rondleiding geïnformeerd over de bouwkundige activiteiten en technische installaties. Het aanschouwelijk maken van de werkzaamheden/beroepen geeft leerlingen een goed beeld van de carrièremogelijkheden in de bouwsector. Belangrijk is dat leerlingen een goed beeld krijgen van onze sector en de mogelijkheden. Hierdoor kunnen ze beter en bewuster een keuze maken voor hun verdere loopbaan. Een bouwplaatsbezoek kan hierbij een belangrijke bijdrage leveren. Noot voor de redactie, niet voor publicatie Heeft u vragen over dit persbericht? Neemt u dan contact op met Karin Oomen t +06 53 83 17 06 e k.oomen@bouwendnederland.nl

 • 27 02 2014
  Beroepenwedstrijd VMBO 2014
 • 24 02 2014
  Binnenkort VMBO Beroepenwedstrijden timmeren en metselen! • 22 01 2014
  Geslaagde Open Dag 2014

  De BouwSchool Breda kan tevreden terugkijken op de geslaagde open dagen welke samen met het Radius College en de Schilder 'scool afgelopen vrijdag en en zaterdag plaatsvonden. Op de locatie Biesdonkweg werden mogelijk toekomstige leerling/werknemers met hun ouders en andere belangstellenden ontvangen. Leerling/werknemers waren hier met praktijkopdrachten bezig zodat een actief beeld geschetst werd van de timmer-, metsel-, tegelzet- en schilderopleidingen. Uiteraard waren leerlingbegeleiders en docenten aanwezig om toelichting en uitleg te geven over de verschillende opleidingen.   Voor een fotoimpressie verwijzen we u naar onze foto gallery.

 • 18 12 2013
  OPEN DAGEN 2014

  Komend jaar zullen onze Open Dagen worden gehouden op 17 en 18 januari 2014. Op onze locatie aan de Biesdonkweg 31 bent u dan van harte welkom. Houdt onze site in de gaten voor de exacte tijden!

 • 13 11 2013
  OPEN DAGEN 2014
  Komend jaar zullen onze Open Dagen worden gehouden op 17 en 18 januari 2014. Op onze locatie aan de Biesdonkweg 31 bent u dan van harte welkom. Houdt onze site in de gaten voor de exacte tijden!

 • 16 10 2013
  Diploma uitreikingen 2013
  Inmiddels zijn zowel op het Da Vinci College als op het Radius College de diplomauitreikgen geweest voor "onze" leerlingen. Bij beide waren familie, aanhang en instructeurs/docenten goed vertegenwoordigd om hun zoon in middelpunt te zien staan. We feliciteren nogmaals iedereen met het behalen van hun diploma en wensen een ieder veel succes toe in een vervolgopleiding of bereospuitoefening. Voor een foto impressie verwijzen we u naar onze foto gallery.

 • 11 10 2013
  OPEN DAGEN 2014
  Komend jaar zullen onze Open Dagen worden gehouden op 17 en 18 januari 2014. Op onze locatie aan de Biesdonkweg 31 bent u dan van harte welkom. Houdt onze site in de gaten voor de exacte tijden!

 • 08 07 2013
  Leipzig 7 juli,  Goud en brons voor Nederlands Worldskills team

  BouwSchool Breda feliciteert Reno met het behaalde resultaat,we zijn trots op onze kanjer !!! Het Nederlands team heeft goud en brons behaald tijdens WS 2013 in Leipzig, het WK voor beroepen. De gouden medaille ging naar Simone de Meijere bij het vak Etaleren. Het MTC team met Pim Bexkens behaalde brons bij Manifacturing Team Challenge. Daarnaast behaalden tien deelnemers een medaille voor excellent vakmanschap omdat zij boven de gemiddelde norm van 500 punten scoorden. Simone de Meijere behaalde ook de prijs’Best of Nation’. In het landenklassement bezet Nederland een vijftiende plaats. Van de Nederlandse bouwdeelnemers behaalde Jeroen Sanders een medaille voor excellent vakmanschap. Bas Kerkwijk en Reno de Ling vielen niet in de prijzen. Bij het tegelzetten waren er drie winnaars van een gouden medaille: Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Bij het metselen won Engeland goud. Korea won de gouden medaille bij bouwtimmeren. De Nederlandse ploeg is maandagavond in Nederland terug.

 • 07 07 2013
  Leipzig 6 juli,Overal spanning op laatste dag

  Zo’n laatste wedstrijddag op WorldSkills is altijd reuze spannend. De wedstrijden eindigen op verschillende tijdstippen. De supporters lopen van de een naar de ander om vooral maar niets van die laatste minuten te missen. Metselaar Reno de Ling is om 11.45 uur als eerste van de drie bouwdeelnemers klaar. Zijn werkstuk is af en hij besteedt de laatste minuten aan het poetsen van de stenen. Als het eindsignaal klinkt is er veel applaus van al zijn familie, vrienden en supporters. Reno is tevreden. Zijn expert Jan van de Kolk zegt: “Naarmate Reno langer bezig was, ging het steeds beter.”

 • 06 07 2013
  Leipzig 5 juli, Veel supporters

  Reno de Ling metselt vrijdag zijn derde module, de Brandenburger Tor. Zijn werk ziet er goed uit. Zaterdag maakt hij deze laatste module verder af. Dan komen zijn vrienden hem aanmoedigen. Op een camping in de buurt van Leipzig is al een bus van de Bouwschool Breda gesignaleerd. Over belangstelling hebben de bouwdeelnemers toch niet te klagen. Al heel wat oud-deelnemers zijn bij WS 2013 komen kijken. De Nederlandse supporters zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun oranje hoedjes.

 • 05 07 2013
  Leipzig 4 juli, Opwinding om een paar stenen!

  Reno de Ling metselt lekker verder. ’s Ochtends maakt hij zijn eerste module af met een getrapte rollaag bovenop het metselwerk. Dan begint hij aan module 2. Eerst het metselwerk rondom en dan het schild met de adelaar. Aan het einde van de dag heeft hij de adelaar er al helemaal inzitten. Hij is mooi! Het is morgen nog maar een kwestie van afmaken.

 • 04 07 2013
  Leipzig woensdag 3 juli, Brabantse bouw op WorldSkills goed van start

  Bas Kerkwijk (bouwtimmeren), Reno de Ling (metselen) en Jeroen Sanders (tegelzetten) kijken tevreden terug op hun eerste wedstrijddag. “Het ligt er strak in”, constateert Jeroen. Tevreden staat hij naast zijn tegelwerk, dat de Brandenburger Tor moet worden. Morgen maakt hij zijn eerste muurtje af en doet hij vast wat snijwerk voor de tweede muur. Zijn tempo is in ieder geval goed. Reno de Ling heeft zijn eerste module bijna af. “Morgen nog een uurtje en dan is ‘ie af”, denkt zijn expert Jan van de Kolk. Zelf zegt Reno: ”het metselwerk had nog iets strakker gekund”. Maar dat doet niets af van zijn goede prestatie. De gemetselde boog en het metselwerk rondom staan er mooi bij. Morgen wacht module 2. En die is behoorlijk veranderd ten opzichte van de oorspronkelijke opgave. Maar er mag ter plaatse nu eenmaal dertig procent door de experts worden gewijzigd. De Duitse vlag veranderde in een adelaar. En ga die vleugels en poten maar eens metselen. Dat in precies wat Reno morgen gaat doen! Bij het metselen is goed de verschillende manieren van werken te zien. Veel deelnemers gebruiken geen profielen, maar hanteren vlijtig hun waterpas. Specie zit in een kuip, in een lage bak of ligt gewoon op een plaat hout. De metselaar uit Colombia zaagt eerst alle stenen van de eerste module. Die liggen al snel als een bouwpakket op de grond, maar het duurt lang eer het een muurtje wordt.

 • 03 07 2013
  Leipzig, Dinsdag 2 juli - Bezoek aan Duitse basisschool en officiële opening

  De experts zijn sinds afgelopen donderdag in Leipzig en hebben vooral vergaderd over de wedstrijdopdrachten. Voor de deelnemers is maandag 1 juli de eerste dag op de wedstrijdvloer. Ze pakken hun gereedschapskisten uit, geven hun gereedschap een plekje en kunnen wat oefenen met de materialen. Belangrijk zijn de instructies die ze krijgen over veiligheid en gezondheid. Eigenlijk wil iedereen dan al wel beginnen.

 • 01 07 2013
  Het is zover! Vertrokken naar Leipzig….
                         Afgelopen zaterdag is Reno met de volledige equipe van Nederland vanuit het stadion van FC Twente in Enschede vertrokken. De eerste dagen zullen in het teken staan van een oriënterend bezoek aan de stad Leipzig en een excursie. De maandag wordt besteed aan de voorbereidingen van de wedstrijd. Op dinsdag 2 juli zullen de wereldkampioenschappen met een officiële openingsceremonie worden geopend, woensdag 3 juli vangt de wedstrijd dan echt aan en deze eindigt op zaterdag 6 juli. De prijsuitreiking en sluitingsceremonie vindt plaats op zondag 7 juli. Dan zullen we weten of Reno in de prijzen is gevallen!

 • 27 06 2013
  BouwSchool Breda en Reno bedanken u voor uw steun

  Wij bedanken onderstaande bedrijven hartelijk voor hun steun die deelname aan de WorldSkills Leipzig mede mogelijk maakt.

 • 24 06 2013
  Burgermeester op bezoek bij Reno

  Afgelopen week heeft de burgermeester van Gilze en Rijen, dhr. A.J.W. Boelhouwer, een bezoek gebracht bij Reno om hem alvast een hart onder de riem te steken voor de kampioenschappen in juli. Tijdens dit spontane bezoek heeft Reno uitvoerig kunnen uitleggen wat er van hem wordt verwacht in Leipzig. Tot slot ontving Reno uit handen van de burgermeester nog een heus overlevinmgspakket.

 • 13 06 2013
  Reno in beeld • 06 06 2013
  Worldskills Leipzig update

  Vandaag heeft de BouwSchool Breda bezoek gehad van Omroep Brabant.

 • 16 05 2013
  Update Wordskills 16 mei 2013

  Inmiddels is na de voorjaarsvakantie de training voor de Worldskills weer begonnen In de werkplaats aan de Tuinzigtlaan wordt onder de bekwame leiding van onze instructeur metselen, John van Ginneken, geoefend aan de eerste en tweede module. Het gebruik van de, ook bij de wedstrijd gebruikte, “echte” Duitse stenen maakt het er niet makkelijker op! We willen jullie er ook op attenderen dat Reno een eigen facebook pagina heeft: https://www.facebook.com/SkillsNL/app_143103275748075  

 • 15 04 2013
  Reno de Ling——Worldskills Leipzig

  Afgelopen zaterdag was de 1e bijeenkomst voor alle Nederlandse deelnemers aan de Worldskills Leipzig.    

 • 13 03 2013
  Voorbereidingen Worldskills Leipzig

  De voorbereidingen voor de Worldskills Leipzig zijn in volle gang    

Leerling Bouwplaatsen


 • 18 01 2017
  Derde jaars leerlingen van het Tessenderlandt op bezoek bij Breda Bouw

  Vrijdag 13 januari 2017 waren de derde jaars leerlingen van het Tessenderlandt, afdeling BWI samen met de BouwSchool op pad. Allereerst kregen de jongeren een voorlichting over de beroepen in de bouw om vervolgens bij Breda Bouw een rondleiding te krijgen op de bouw van de Brede School in Geeren Zuid.

 • 13 01 2017
  Onze leerling aan het werk bij bouwbedrijf Haverhals Metselwerken

  Op dit moment is Hans Esschendal bij zijn inleenbedrijf Haverhals Metselwerken aan het werk. Zijn leermeester Mario leert hem alle kneepjes van het vak in de praktijk. Op de foto is te zien dat Hans zijn praktijktoets ‘Onderdelen aanbrengen en schoonmetselwerk afwerken’ net heeft afgerond. De raamdorpelstenen zijn door Hans keurig gelegd en zijn leermeester is erg tevreden over zijn gemaakte praktijktoets.

 • 09 10 2015
  Uitreiking van certificaten

  Op 29 augustus 2015 vond de uitreiking van de certificaten plaats op de leerling-bouwplaats “Recreatieoord de Warande”, waarbij de heer Blokker van de gemeente Oosterhout en de heer Stevens van het Algemeen Bouwbedrijf Vaessen bij aanwezig waren.

 • 08 07 2015
  Dag van de Bouw

  Vele bezoekers kwamen 13 juni 2015 op de Dag van de Bouw een kijkje nemen op de bouwplaatsen Gasthuyspoort en de Barones in Breda om een indruk te krijgen van het werken in de bouw. Het was een zeer geslaagde dag.  

 • 08 07 2015
  Dag van de Bouw voor Jongeren

  Op 12 juni 2015 vond de Dag van de Bouw voor jongeren plaats. De leerlingen van groep 7 & 8 van de basisscholen Jacinta en De Fontein kregen een rondleiding op de bouwplaats van het nieuwbouwproject Gasthuyspoort te Breda. Tijdens de rondleiding kregen de ze een goede indruk van het werken op een bouwplaats. 

 • 08 07 2015
  Uitreiking van certificaten

  Op 2 juli 2015 vond de uitreiking van de certificaten plaats op de leerling-bouwplaats Woonlinie en BM van Houwelingen.

 • 22 05 2015
  Bouwplaatsbezoek samen met de Christelijke Basisschool De Parel

  Op 20 mei 2015 heeft de Christelijke Basisschool De Parel met een aantal kinderen in verschillende groepjes een kijkje mogen nemen op de bouwplaats Drie Zalmen in Rijswijk. Tijdens deze dag konden de kinderen heel kort even proeven hoe het is om op een bouwplaats te werken. Leerlingbegeleider Ad van de Riet gaf een presentatie. Daarna gingen de leerlingen zelf een muurtje metselen. Aan het einde van het bezoek kregen de kinderen nog een klein hamertje mee. De voorlichting en bouwplaatsbezoek was zeer geslaagd. 

 • 01 05 2015
  Kansen voor leerlingen

  In het bewonersmagazine Woonline van 08-04-2015 staat een artikel over 'Kansen voor leerlingen'. Stageplekken en leerwerkplekken zijn moeilijk te vinden voor jongeren. Woonlinie helpt, waar mogelijk, om jongeren werkervaring op te laten doen. 

 • 01 05 2015
  Uitreiking van certificaten

  De uitreiking van de certificaten van de leerling-bouwplaats restauratie van de kerktoren te Uitwijk.

 • 09 03 2015
  Bezoek kerk van Uitwijk

  Afgelopen maandag 02 maart 2015 heeft de basisschool Waardhuizen een bezoek gebracht aan het restauratieproject aan de kerk van Uitwijk. Hierbij zijn twee van onze leerlingen, Wout van den Berg en Lars Hoefnagels, actief betrokken geweest en hebben een grote bijdrage geleverd aan de restauratie van de kerk. Een bijzonder project en een nu al zichtbaar resultaat. De geplande opleverdatum is mei van dit jaar. De leerlingen kregen eerst een presentatie van opleidingscoördinator Erik Colijn. Hierbij werd kort toegelicht over wat er allemaal komt kijken bij een bouwproject. Na deze presentatie volgde een korte toelichting over het project en een rondleiding over de bouwplaats. Dit ging onder leiding van uitvoerder Adrie van Mook, die heel precies kon vertellen wat er zo bijzonder is aan het project.

 • 13 11 2014
  Uitreiking certificaat leerlingbouwplaats Dr. Struyckenplein
  Onlangs is onderstaand persbericht gepubliceerd op de site van dichtbij.nl
 • 24 10 2014
  Leerling Bouwplaats Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV

  In ons foto album treft u een recente impressie aan van de gestarte leerling bouwplaats van Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV te Oosterhout.

 • 20 10 2014
  Hoogtse punt bereikt

  Vorige week is op de leerling bouwplaats Besoyen van Sprangers Bouwbedrijf te Waalwijk het hoogste punt bereikt. Uiteraard werd hier de nodige aandacht besteed.

 • 12 09 2014
  Uitreiking certificaaten leerling bouwplaats Maria Regina
  dhr. A. van Empel en mevr. A. Boot dhr. A. van Empel en dhr. F. Oosterbosch
  Afgelopen week zijn de certificaten leerlingbouwplaats uitgereikt aan mevr. A. Boot van Bouwbedrijf Boot BV en dhr. F. Oosterbosch van de stichting Lowys Porquin voor hun inzet en motivering om de leerlingbouwplaats "Nieuwbouw Maria Regina basisschool" te realiseren.

 • 03 09 2014
  Werk in uitvoering Centrumplan Alphen
  Midden in Alphen wordt er druk gebouwd. Volop werk in uitvoering om het centrumplan gereed te krijgen. Supermarkt PLUS kreeg in juli al een nieuw onderkomen. Nu is het wachten op de oplevering van de appartementen. Aan de leerling bouwvakkers zal het niet liggen. Zij werken hard mee.   Uitvoerder Bas de Jong van bouwbedrijf Maas-Jacobs vertelt waarom er in Alphen gewerkt wordt met leerling bouwvakkers. ”De jeugd moet weer zin krijgen in de bouw”, aldus Bas, “het vak van timmerman of metselaar biedt volop perspectief. Wij geven jongeren graag een plek waar ze ervaring kunnen opdoen. Want de praktijk is toch de beste leerschool. Leystromen ondersteunt dit van harte. Natuurlijk, snel bouwen tegen een scherp tarief is belangrijk. Maar er is meer. De leerlingbouwplaats is toekomstgericht; we zorgen ervoor dat er straks ook vaklui zij die kwaliteit kunnen leveren. Dat is belangrijk. Voor ons, maar ook voor Leystromen.” Het vak leren De leerlingen komen via Bouwschool Breda. Zij leren het vak van tegelzetter, metselaar, timerman of stukadoor. De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. Naarmate een leerling verder komt in zijn opleiding, werkt hij of zij meer in de praktijk. Leerling Jim Noordeman is derdejaars en hij is fulltime aan de slag in Alphen. “Ik mag al behoorlijk zelfstandig werken, zegt Jim. “Gelukkig kan ik dingen vragen aan de leermeesters op onze bouwplaats. Dit zijn ervaren bouwvakkers die speciaal bijgeschoold zijn om leerlingen te begeleiden. Voor mij werkt dat prima. Ik weet steeds beter waar ik goed in ben. Ook leer ik slimmigheden van de oude rotten in het vak. Laatst moest ik voor alle appartementen in aanbouw hetzelfde meetwerk doen. Een leermeester tipte me en liet me een mal maken. Het meten ging hierdoor veel sneller. En daar werd iedereen blij van! Want de planningen moeten wel gehaald worden!”. Kansen bieden Het werken met leerlingen biedt voordeel voor alle betrokkenen: de jongeren doen ervaring op en verdienen meteen salaris. Het bouwbedrijf heeft de kans om jonge mensen op te leiden tot waardevolle werkkrachten doe later mogelijk in dienst kunnen komen. De leerlingen staan weliswaar op de loonlijst, maar zij kosten nog niet de volle 100% salaris van een gediplomeerd vakman of –vrouw. Ook opdrachtgever Leystromen zoet voordelen; “Wij dragen bij aan de werkgelegenheid in de regio”, zegt Harry van den Wildenberg, projectleider nieuwbouw bij Leystromen. “In de hoop dat er ook in de toekomst genoeg goeie bouwvakkers zullen zij. En wie weet, meldt een van de huidige leerlingen zicht ooit bij ons aan de balie voor een woning…Trots hopelijk op wat hij of zij zelf mee gebouwd heeft!”

 • 22 05 2014
  Uitreiking verklaring leerlingbouwplaats De Nieuwe S

  Op woensdag 14 mei heeft de feestelijke opening plaatsgevonden van het winkelcentrum en 76 appartementen “De Nieuwe S” te Sleeuwijk. Onder grote belangstelling van het publiek heeft de wethouder dhr. Machiel de Gelder “De Nieuwe S” het winkelcentrum officieel geopend.Bij deze festiviteit heeft de directeur van de BouwSchool Breda tevens de verklaringen Leerling Bouwplaats overhandigd aan Marcel Mulder en Vincent Dorper van het bouwbedrijf Van Wijnen en Peter van den Heuvel van Woonlinie.
   

 • 19 02 2014
  Uitreiking certificaat wethouder Janus Oomen

  Afgelopen donderdag, 17 februari, heeft de dhr. A. van Empel, directeur BouwSchool Breda, de verklaring leerling bouwplaats uitgereikt aan dhr. Janus Oomen, Wethouder van de gemeente Drimmelen. Zwaluwe Bouw en aannemingsbedrijf heeft in opdracht van de gemeente Drimmelen bij het mortuarium de vernieuwde werkplaats gerealiseerd. Deze werkplaats is voor de werknemers die zorgdragen voor het onderhoud van de begraafplaats.

 • 10 02 2014
  Uitreiking verklaring Leerling bouwplaats

  Op 5 februari jl. heeft de dhr. A. van Empel, directeur BouwSchool Breda, een drietal verklaringen leerling bouwplaats uitgereikt. In opdracht van de Stichting Binnensportaccommodatie Geertruidenberg is er bij het Dongemond College een nieuwe sporthal gerealiseerd. Namens de Stichting heeft dhr. Martin van de Kieboom van het Dongemond College de verklaring in ontvangst genomen. Tevens werd er een verklaring overhandigt aan dhr. Chris Kieboom van Oome Raamsdonk BV en aan dhr. Geert Stevens van het Algemeen Bouwbedrijf Vaessen. Op deze manier spreekt de BouwSchool wederom zijn waardering uit voor het realiseren en uitvoeren van een leerling bouwplaats.
 • 10 01 2014
  Uitreiking verklaring leerling bouwplaatsen

  In de afgelopen periode zijn door de dhr. A. van Empel, directeur BouwSchool Breda, weer een aantal verklaringen leerling bouwplaats uitgereikt. Zwaluwe Bouw voor de leerling bouwplaats : werkplaats mortuarium te Made. Bouwbedrijf Balemans BV voor de leerling bouwplaats : Restauratie Lutherse kerk Bouwbedrijf Gelens BV voor de leerlingbouwplaats: Energieproject Pianohof In Etten-Leur Op deze manier wilt de BouwSchool zijn waardering uitspreken voor het realiseren en uitvoeren van een leerlingbouwplaats.


 • 08 12 2013
  Viering hoogste punt op de leerling bouwplaats Bospad en Reigerlaan in Baarle Nassau

  In samenwerking met woonstichting Leystromen, architect, opdrachtgever en Maas Jacobs is dit gevierd. Daarbij waren uiteraard ook de leerlingen van Bouwschool Breda aanwezig die werken op deze leerlingbouwplaats. Door de directeur van de BouwSchool Breda, dhr. Arie van Empel, is de verklaring leerlingbouwplaats afgegeven aan een van de directie leden van Maas Jacobs.


 • 13 11 2013
  Hoogste punt bereikt Kellebeekcollege

  PERSBERICHT Find your destination! Bouw nieuwe Kellebeek College bereikt hoogste punt Vandaag vierde het Kellebeek College samen met zorgpartners, gemeente en Slokker Bouwgroep het hoogste punt van het nieuwe Kellebeek College. De happening trok ruim 100 belangstellenden vond plaats in het nieuwe gebouw. Algemeen directeur Fred Zacht onthulde vanaf het hoogste punt een banier om dit heuglijke moment in het bouwproces te markeren. De bijzondere betekenis van de nieuwbouw werd duidelijk in een ronde tafelgesprek. Deelnemers aan het gesprek waren Arjan Kastelein, voorzitter Raad van Bestuur van ROC West-Brabant, Marcel Clerx, bestuurder stichting Care Innovation Center, Jean-Pierre van der Horst, regiomanager Kober groep, Edwin van Baal, directeur Slokker Bouwgroep (vestiging Breda) en Hans Verbraak, wethouder gemeente Roosendaal. Centrum voor onderwijs, innovatie en zorg

 • 17 09 2013
  Afsluiting leerling bouwplaats Zwaluwe Bouwbedrijf

  Maandag 16 september heeft de afsluiting plaatsgevonden van de leerling-bouwplaats welke gerealiseerd was door Bouwbedrijf Zwaluwe en de gemeente Drimmelen. Op de begraafplaats te Made is de vernieuwde werkplaats voor de werknemers die zorgdragen voor het onderhoud van de begraafplaats heropend. Onder leiding van dhr. Wintermans, leermeester van bouwbedrijf Zwaluwe hebben Marné van Strien, Kevin van Meel, Lars Berendse en Maik Oomens een prachtig gebouw gerealiseerd op de fundering van het oude (gesloopte) gebouw.

 • 02 07 2013
  Donatie subsidie Alleewonen/Sprangers

  De eerste woningen van de leerling bouwplaats Plan Aa van de woningbouwvereniging Singelveste Alleewonen en Sprangers Bouwbedrijf zijn op 1 juli opgeleverd. De toekomstige bewoners kregen hun sleutels uitgereikt. Daarnaast werden aan de BouwSchool Breda 2 cheques gedoneerd voor maar liefst € 6000,- subsidie. Met deze stimulans kan de BouwSchool zes nieuwe leerling-bouwplaatsen bekostigen en dus zes jongeren opleiden tot vakman! Deze geste wordt dhr. Arie van Empel bijzonder gewaardeerd in deze, ook voor de bouwopleiding moeilijke tijd. ( zie ook de foto gallery.)

 • 06 06 2013
  05-06 Feest in Steenbergen

  Vandaag zijn de weergoden gunstig gestemd geweest voor de feestelijkheden bij de eerste steenlegging bij het bouwproject van Bouwbedrijf Boot : "De brede school Buiten de Veste" te Steenbergen.

 • 13 05 2013
  Eerste steenlegging
  Op 5 juni zal er op feestelijke wijze aandacht besteedt worden aan de eerste steenlegging bij het bouwproject van Bouwbedrijf Boot : "De brede school Buiten de Veste" te Steenbergen. Bij deze happening zullen waarschijnlijk de toekomstige gebruikers van deze school, zo'n 450 kinderen, aanwezig zijn.

 • 13 05 2013
  Hoogste punt

  Op 25 mei zal bij het CPO project ( Collectief Particulier Opdrachtgeversschap) te Hoeven waar Bouwbedrijf Maas-Jacobs en de BouwSchool Breda bij betrokken zijn het hoogste punt bereikt worden. (NB zie voor foto's onze Gallery)